Printfriendly

Sunday, December 22, 2013

Tort spirala by Laura Sava


Nu stiu daca mai gateste cineva Montignac acum , cand bate Craciunul la usa, dar tare m-as bucura daca veti prepara acest tort deosebit de sarbatori .
Cu siguranta musafirii sau familia dumneavoastra va fi incantata de acest tort si nimeni nu-si va da seama ca e un tort dietetic sau mai bine zis Montignac.  
Cred ca stiti reteta originala a Laurei Sava , ea l-a numit Spirala cu ananas , dar cum in F1 nu avem voie ananas , l-am inlocuit cu mere , am preparat un compot din care am folosit si sucul la insiroparea blatului .
In F1 nu avem voie sa combinam fructele crude cu grasimi , deoarece fermenteaza ,digestia dureaza mult si alimentele nedigerate se transforma in sunculite si straturi de grasime .
Singurele fructe care pot fi combinate cu grasimi in stare cruda sunt cele care se termina la sfarsit cu -berry in limba engleza (adica capsuni,zmeura,coacaze,mure,fragi,afine).
Daca vi se pare mult mascarpone , mai reduceti din cantitate si adaugati branza de vaci, scursa bine de zer.

Blat 

6 oua
3 linguri fructoza (cca 60 gr)
200 gr faina de migdale
2 lingurite praf de copt
4 linguri cacao

Crema 

500 gr mascarpone
2 linguri smantana acra
50 gr fructoza
200 ml frisca lichida 
sucul de la o lamaie
9 foi de gelatina alba sau 1 plic gelatina granule (10 gr) 

Compot 

2 mere (350 gr)
apa 

Decor 

200 ml frisca lichida
1 pumn nuci maruntite
1 pumn migdale maruntite
40 gr ciocolata 81 %
etc 

M-am ocupat intai de compot , am taiat cuburi 2 mere , am adaugat 2 felii de lamaie (optional) , le-am acoperit cu apa si  le-am lasat la fiert . 
Acum nu am folosit fructele care se termina cu -berry , deoarece imi coloreaza frisca si am vrut sa arate alb in interior, nu roz ,rosu sau mov . 


Pentru blat ,am pus ouale si fructoza in vasul robotului de bucatarie,le-am mixat bine apoi am adaugat celelalte ingrediente rand pe rand . 
Daca dispuneti de timp,separati galbenusurile de albusuri ,frecati galbenusurile cu fructoza ,adaugati celelalte ingrediente si la sfarsit albusurile spuma . 


Am turnat compozitia intr-o tava de aragaz, acoperita cu hartie de copt , nu am mai uns hartia ,nici tava .
Blatul avea consistenta unei smantani mai groase .
L-am copt 15 min la 180 C. 


 Dupa ce a trecut testul cu paiul , scoateti tava si cat e fierbinte , acoperiti blatul cu un prosop de bucatarie curat si umed , apoi cu mare atentie intorceti tava cu fundul in sus si rasturnati blatul .
Am scos hartia de copt . 
Mare grija la aburi !!!


Dupa ce am indepartat hartia de copt, se ruleaza incet blatul cu tot cu prosop si lasam la racit .


Pentru crema , se freaca mascarponele cu smantana , fructoza si sucul de lamaie.
Se adauga merele din compot ,racite bine .
Apoi gelatina inmuiata si topita usor cateva secunde la bain-marie.
Si la sfarsit frisca lichida batuta bine . 


Am derulat blatul ,l-am insiropat cu suc din compot si am intins toata crema pe blat .
Dupa ce am nivelat crema , am taiat blatul in 4 fasii egale .


Pe o farfurie de tort, se infasoara feliile una dupa alta , in forma de melc , cu crema pe dinauntru .
Prima fasie a fost o margine ,apoi una din mijloc , iar margine si la sfarsit am lasat o fasie din mijloc .
 In punctul unde se termina fasia rulata , continuam cu urmatoarea fasie, nu stiu daca ati inteles .....



Am taiat un pic din creasta , sa fie drept, fara prea multe denivelari si am intins crema de deasupra. 
Se da la frigider 1-2 ore .


Cat timp a stat tortul la rece , am topit jumatate de ciocolata neagra si am facut cateva mici (si urate) decoratii .
Bucatelele de ciocolata le-am pus intr-o punga mica, fara sa adaug frisca sau altceva si am bagat-o cateva secunde in cuptorul cu microunde , se verifica sa nu se arda . 


Am facut o gaura mica la punga si pe o hartie de copt (nu am uns-o cu nimic) am trasat diferite liniute si modele .  
Se lasa la racit cateva minute , apoi se indeparteaza cu grija de pe hartia de copt.


Laura a adaugat pentru decor si cocos prajit, dar cum nu avem voie in F1 , am adaugat nuci si migdale maruntite intr-o tigaie (fara ulei) si le-am rumenit un pic ,apoi am dat la racit .


Dupa vreo 2 ore,am batut 200 ml frisca si am acoperit tortul .


Apoi se adauga si decoratiile de ciocolata .
Imi era frica sa nu se topeasca ciocolata in combinatie cu frisca , dar a doua zi dupa 24 ore , ciocolata era inca in stare solida  :))   


Alunele si migdalele rumenite si cateva zmeurici gasite prin congelator .


Crema este usor acrisoara si deloc dulce. 
Cand il voi mai prepara , voi mai adauga ceva arome in crema , simt ca i-a lipsit ceva , o esenta sau un fruct mai aromat . 


Eu l-am mancat si in varianta originala cu ananas, acest fruct i-a dat o aroma extraordinara tortului ,ar merge de minune cu piersici sau caise (preparate termic !!!!) sau esenta de vanilie sau coaja de portocala sau blatul insiropat cu cafea, sa iasa un tort gen tiramisu etc 



Chiar daca pare complicat , se prepara extrem de usor si nu e multa munca la prepararea lui .



Sarbatori Fericite dragele mele !!! 

2 comments:

  1. Am urmat intocmai pasii, dar nu mi-a iesit nici blatul (prea sfaramicios), nici crema (prea moale). Esti sigura ca ai scris toate ingredientele corect in reteta?

    ReplyDelete
  2. Vai ce rau imi pare !!!!
    Ai rasturnat blatul pe un prosop umed ?
    LA crema poate nu a fost mascarponele de buna calitate sau nu s-a intarit corect din cauza gelatinei , sigur ai preparat-o corect ?
    Toate retetele scrise aici sunt probate de mine, nu postez o reteta pana nu mi-a trecut prin maine .
    Ooofff , ce pacat :(((

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...