Wednesday, February 19, 2014

Lipie arabeasca





Ingrediente :

150 gr tarate de ovaz macinate foarte fin
150 gr faina integrala 
2 linguri de gluten de grau 
150 ml apa calduta 
1/2 lingurita de sare
1/2 lingura de fructoza 
12 gr drojdie proaspata 


Aceasta reteta a fost faimoasa pe culinar.ro acum 4-5 ani in urma , cand toate culinaresele au preparat-o si povesteau cum se uitau pe geamul cuptorului in timp ce se umflau lipiile .
Nici mie nu mi-a scapat atunci aceste lipii, le preparasem cu faina alba si mi-a ramas gandul la ele , acum de cand cu Montignac, incerc sa montific toate retetele care-mi fac cu ochiul si  nu-mi vine sa cred ca mi-au iesit aceaste lipii atat de perfecte ! 
Am fost pregatita psihic in caz de esec, in caz ca nu mi se va umflau , sigur dadeam vina pe tarate , ba pe cuptor sau modul de preparare .
 Aici este reteta originala pe culinar.ro , scrisa de aminariy .
Painea Monti o prepar numai cu gluten in ultimul timp ,iese painea mai pufoasa si mai gustoasa. 
Multe persoane m-au intrebat , ce este glutenul ? 
Glutenul este o proteina care se gaseste in boabele de grau, secara sau orz. Are ig 0 , deci se poate consuma fara grija atunci cand tinem Monti .
Aluatul care contine gluten, se framanta mai usor ,este mai elastic, la cuptor isi dubleaza volumul,  painea va avea o consistenta buretoasa cu gauri . 
De cand prepar painea conforma cu gluten, nu mai iese amara sau umeda la mijloc, drept dovada e aceasta reteta de paine conforma
Eu am cumparat glutenul de pe amazon.de , dar cine locuieste in Romania il poate gasi la plafar , Gluten de Grau de la Sanovita , arata asa (poza preluata de pe casutanaturii.ro)


Acum sa trecem la lipiile noastre umflate !
Din apa + drojdie + sare + fructoza + 1/2 faina se face o maia care se lasa la crescut ,la un loc caldut si ferit de curent , minim jumatate de ora. Sa acoperiti vasul cu o folie alimentara sau un prosop mai gros. 
Mie nu mi-a crescut foarte tare in aceasta jumatate de ora , deja prevedeam un esec .
Aceasta maia se amesteca cu restul de faina , se framanta bine pana se dezlipeste de pe vas si se lasa la crescut  Aluatul era elastic si grelut de manevrat . Tipa de pe culinar l-a lasat 15-30 min la crescut , dar aluatul meu avand tarate , l-am lasat aproape 2 ore. 



 Dupa 2 ore, aluatul era usor crescut , aerat si moale la atingere. 
Din aceasta cantitate mi-au iesit 4 lipii. Am luat cate o bucata de aluat, am intins-o cu un facalet pe o hartie de copt ,pe care am  mutat-o in tava si am mai lasat 15-20 min la crescut la loc cald . Sa mearga treaba mai repede , puneti cate 2 lipii in tava . 


Secretul acestor lipii umflate sta in temperatura cuptorului , trebuie sa fie super incins si lipia se va baga in cuptor pe ultima treapta de sus , asa ca porniti cuptorul la maxim cand puneti aluatul la crescut. La mine cuptorul are maxim 250 C si am copt lipia in jur de 5 min .Fetele pe culinar au si 300 C la cuptor si au iesit super lipiile .Daca cuptorul nu e suficient de fierbinte , lipia nu se va umfla. 

Calda sau mai zis super fierbinte !
Am intepat-o cu o scobitoare sa iasa aburul si am invelit- o cu un prosop uscat de bucatarie. 


Daca respectati ingredientele si prepararea corecta pas cu pas , nu aveti cum sa dati gres !!!!
E super gustoasa,usor elastica si .....nu ingrasa !!!!!!!!
Pofta buna !!!!! 


Aceasta lipie se poate consuma cu grasimi ! (carne, oua , lactate etc etc)

4 comments:

  1. Am facut lipiile dar nu mi-au crescut.. sa fi fost cuptorul nu destul de fierbinte. Totusi, dupa ce mi-a crescut maiaua, mi-a fost f greu sa mai incorporez restul de faina... Era prea multa faina si parca prea putina apa? A rezultat un aluat faramacios mai als partea din afara si nici nu mi-a crescut... Vreau sa o refac azi.. sugestii? :D

    ReplyDelete
  2. PS: chiar daca nu au crescut gustul a fost excelent si le-m mancat pe post de crutoane in salate si chiar si goala una, de pofta painii :">

    ReplyDelete
  3. Nici de data asta nu mi-au crescut lipiile in intregime dar a fost mai bine. Am facut doar o jumate de portie si din cele doua lipii una a crescut pe jumatate, ceealalta numa cat ca s-a despartit in doua oarecum, f putin. De data asta insa nu am pus toata faina ramasa in maia... Doar cat a intrat fara sa se rupa si sa fie sfaramicioasa. Ma tot gandesc ce nu fac bine :-? O fi cuptoru?

    ReplyDelete
  4. Ooofff Delia, ce rau imi pare ca nu ti-au iesit !!!!! Mor de ciuda cand stiu ca muncesti si rezultatul nu e cel dorit .
    Ai respectat ingredientele ? Ai pus si gluten ? Le-ai lasat la crescut cum am scris ?
    Nu uita , cuptorul trebuie sa fie foarte incins si tava o pui sus, sus pe ultima treapta a cuptorului .
    Daca a treia oara ti-a iesit mai bine , a treia oara va fi super ! Nu te descuraja .
    Si nu se deschide cuptorul , in timp ce se coc .
    Bafta si te pup !

    ReplyDelete

Online

Total Pageviews